Doelen bepalen

Bepaal je doelen en ontdek hoe je ze kunt realiseren.

 

NLP en het stellen van doelen

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) geeft inzicht in ons denken, voelen en handelen als mens. En het kan je helpen bij het stellen van je doelen. De volgende vier adviezen vergroten je kans je doelen ook daadwerkelijk te behalen.

 

Advies 1: Formuleer je doel in positieve termen

Onze hersenen kunnen niets met een ontkenning. Als je tegen jezelf zegt: ‘Denk niet aan een roze olifant’, dan doe je dat juist wel. Met andere woorden: als je jezelf een doel stelt, is het effectiever om dat op een ‘ernaartoe’-manier te formuleren: wat wil je wél!

Bijvoorbeeld:

‘Ik wil niet over me heen laten lopen als secretaresse’ voldoet niet. ‘Ik wil assertief kunnen optreden’ voldoet wel.  ‘Ik wil niet zo’n drukke agenda’ voldoet niet. ‘Ik wil drie afspraken op één dag’ voldoet wel.

 

Advies 2: Maak het doel specifiek

Maak je doel zo specifiek en concreet mogelijk, je moet er als het ware in je hoofd een filmpje van kunnen maken waarin je ziet hoe jouw doel eruitziet. Een film met alles erop en eraan: geluid, kleur, gevoel enzovoort. Bijvoorbeeld:

‘Ik wil nee zeggen tegen mijn collega als ze mij vraagt haar telefoon over te nemen als ik het te druk heb met mijn eigen werkzaamheden.’

 

Advies 3: Maak het doel toetsbaar

Hoe kun je weten dat je je doel gaat behalen? Maak een stappenplan en stel voor jezelf vast hoe je dat kunt controleren. Stel jezelf de vragen:

– Wat zie ik voor me?

– Wat gebeurt er dan?

– Wat hoor ik dan?

– Wat voel ik dan?

 

Advies 4: Zorg dat je zelf eigenaar bent van je doel

Wat kun je zelf doen om het doel te bereiken? Omschrijf het doel liefst zo dat het van jou afhangt of het lukt. Zorg dat succes niet afhankelijk is van omstandigheden of andere mensen. Of als dat onvermijdelijk is: koppel het niet-bereiken van het doel dan los van je zelfbeeld. Bijvoorbeeld:

‘Ik wil dat mijn manager op tijd z’n spullen aanlevert’ voldoet niet. ‘Ik wil mijn manager erop aanspreken als hij z’n spullen niet op tijd aanlevert’, voldoet wél.