Verbinding in je relatie

Het vermogen om zich te verplaatsen in de ander is een van de belangrijkste functies van het intelligente deel van onze hersenen. Het toont aan hoe de emotionele intelligentie bij de persoon in kwestie ontwikkeld is. Empatisch zijn betekent jezelf voor even een stap achteruit durven zetten, je gevoelens van onmacht en frustraties kunnen omzetten naar liefde en mededogen. Het betekent ook dat je in een relatie ook bereid moet zijn om te luisteren naar de ander en achterhalen wat er eigenlijk effectief aan de hand is. Frustraties die een lange tijd opgespaard worden kunnen niet anders dan vroeg of laat naar buiten komen. Vaak is het door verwijten naar elkaar te gooien of elkaar negeren.

Er zijn soms uitspraken of gelaatsuitdrukkingen van de ander die ons ineen doen krimpen of rechtdoor ons hart binnen dringen, tenminste zo voelen we het aan, terwijl de ander zich helemaal niet bewust is van zijn gedrag.

We verwachten ook vaak dat onze partner gedachten kan lezen en gaat voelen wat we voelen, dat is hetzelfde als verwachten dat een vis ineens kan vliegen. Gevoelens van pijn, afwijzing, schaamte, enz. komen uit een of meer onvervoelde behoeten, en naar deze behoeften moet je eerst op zoek gaan voordat je de ander gaat dwingen je

gedachten te lezen.

 

Door Verbindende Communicatie toe te passen in een relatie dat verzuurd is door pijn, teleurstelling, achterdocht en onmacht kan deze nieuwe manier van communiceren nieuwe perspectieven bieden. Heling en passie kunnen terug tot stand komen en samen toch gelukkig worden. Door geweldloze communicatie te gebruiken in de relatie met je partner gaat

je terug de connectie vanuit het hart ervaren en dan is het kwestie van het te blijven toepassen steeds opnieuw totdat “your way of life wordt.

 

In mijn praktijk gebruik ik voor een relatie dat vastgelopen is de methode van Marshall Rosenberg.

 

De volgende issues en vragen komen aan bod

 

  • Wat we doen om onze diepste angsten niet te voelen;

 

  • Waar we ons geluk vandaan denken te halen (en waardoor het niet lukt)

 

  • Hoe je nu meteen in het hier-en- nu kunt zijn (het is makkelijker dan je denkt);

 

  • Wat maakt dat je met de persoon waar je de meeste intieme momenten deelt niet kunt vertellen wat je voelt?
  • wat je behoeften zijn, wat je zou willen?

 

  • Wat maakt dat we ons ergeren aan dingen die we vroeger juist schattig vonden of onweerstaanbaar?

 

  • Wat maakt dat je de intimiteit niet meer opzoekt?

 

  • Wanneer het zwijgen dodelijk en gevaarlijk wordt?